Nikkel Blog

A blog vegyes tartalommal jelentkezik.

 

E-mail cím: nikkel.site@gmail.com

 

Ha Internet Explorert használsz, azzal kémprogramoknak hagysz nyitva kapukat, illetve nagy mértékben lassítja számítógéped, ezért erősen ajánlott leváltani azt.

Töltsd le a legújabb Mozila Firefoxot.

Friss topikok

  • noriglori: Nagyon érdekes volt a cikk! Nemrég olvastam egy másik bejegyzést arról, hogy a papagájoknak és a n... (2014.06.24. 13:01) Intelligencia - Papagáj
  • Kidgon: Köszönöm szépen ! ALAN WATT nagyon intelligens ember , mától inkább nem ülök nagyon a TV "fogság... (2012.06.27. 11:09) Az emberi psziché manipulálása - Alan Watt
  • Kinin Klay: Ez de állat! (2012.02.02. 10:22) Gömbvillám

Mélytengeri halak

2012.04.16. 15:00 Nikkel blog

Tudom, mostanában kicsit elszaporodtak azon posztjaim, mely a bolygónk élővilágának témájából csipeget. De igyekszem érdekes témákat felvetni. Most a mélytengeri halak közül mutatnék be párat.

Lényeges különbségek akadnak a sekély és a mély tenger között. Ahogy egyre lejjebb jutunk a tenger vizében nő a nyomás, és a fény mennyisége is csökken. Ezért a felszínre hozott mélytengeri halak elpusztulhatnak, ez nehezíti a megfigyelésüket.

 

 


Pelikán Angolna (Saccopharyngiformes)

 

 

 

 

 

 

Ez az élőlény az aphotic zónában él, mely 3km mélyen található. Ezen a részen teljes sötétség uralkodik. nevét a kinézete alapján kapta, a szája akár egy pelikáné, a teste mint egy angolnáé. (Nem olyan fura mint a kacsacsőrű emlős, de azért érdekes).
   Kérdés merülhet fel, hogy minek ekkora száj ekkora testhez? Hiszen arra kell a nagy száj, hogy nagy méretű táplálékot is magához vehessen. A pelikán angolna gyomra nagy mértékű tágulásra képes, de gyakran nem nagy élőlényeket fogyaszt. Zsákmány állata főként más halak, garnéla rákok, és planktonok is. Mellesleg pocsék úszó a testfelépítése miatt, ezért szinte teljes mértékben a farkában lévő foszforeszkáló szervére van utalva, ami magához vonzza a zsákmányát.

 

 

 

Szalonkacsőrű angolna (Nemichthyidae)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a faj is angolna, de már más testfelépítéssel. Neve a szalonka madártól származik, mert olyan a szájszerve. A szája vége akkor sem ér össze, ha becsukja, mert íves.  Hasonló területen lelhető fel, mint a pelikán angolna, 300m - 4000m mélység között lelhető fel. Akár 2 méter hosszúra is megnőhet de csak 400 gramm súlyúra gyarapszik. A teste 75ször hosszabb, mint amilyen széles. Szaporodása folyamán ikrát rak, melyek a vízben úsznak a kikelésig.

 

 

 

Vipera hal (Chauliodus)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a hal 30-60cm hosszúságúra nőhet meg. A vízben 250m-5000m mélységben található meg. Hasonlóan a férjehordó halhoz, ez az élőlény is horgászik, van egy szerve, mely villog, és ez közelébe hívja a zsákmány állatát. Nem mellesleg valószínűleg ezzel a villogással kommunikál a többi fajtársával. A testéhez mérten hatalmas fogaival teszi mozgásképtelenné áldozatait, továbbá fogai nem engedik hogy teljesen becsukja száját. Képesek majdnem akkora élőlényt is lenyelni, amely majdnem akkora mint a vipera hal.
   A világító szerve segíti őt az álcázásban, mert azt a kevés fényt amit ő kitakar, azt pótolja vele, így nem annyira feltűnő.

 


 

 

Királyi hering (Regalecidae)

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Ez az élőlény rekordot tart az ismert élőlények között. Akár 17 méter hosszúra is megnőhet. Valószínűleg sokat segített óriási tengeri kígyós legendák éledéséhez. Egy 11 méter hosszú példány súlya 272kilogramm volt. A víz felszínéhez is felúszhat, de 1km mélységben is előfordul. Zsákmánya lehet plankton, krill, garnélarák, és egyéb rákok, de a medúzákat is elfogyasztja. Szaporodása folyamán ikrát rak, melyek 3 hét után kelnek ki.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása