Nikkel Blog

A blog vegyes tartalommal jelentkezik.

 

E-mail cím: nikkel.site@gmail.com

 

Ha Internet Explorert használsz, azzal kémprogramoknak hagysz nyitva kapukat, illetve nagy mértékben lassítja számítógéped, ezért erősen ajánlott leváltani azt.

Töltsd le a legújabb Mozila Firefoxot.

Friss topikok

  • noriglori: Nagyon érdekes volt a cikk! Nemrég olvastam egy másik bejegyzést arról, hogy a papagájoknak és a n... (2014.06.24. 13:01) Intelligencia - Papagáj
  • Kidgon: Köszönöm szépen ! ALAN WATT nagyon intelligens ember , mától inkább nem ülök nagyon a TV "fogság... (2012.06.27. 11:09) Az emberi psziché manipulálása - Alan Watt
  • Kinin Klay: Ez de állat! (2012.02.02. 10:22) Gömbvillám

Intelligencia - Papagáj

2012.02.11. 13:00 Nikkel blog


Ha arról beszélünk, hogy egy papagáj képes beszélni, arra gondolunk, hogy képes az ember beszédét utánozni. Dr Irene Pepperberg állatpszichológus elment egy kisállat kereskedésbe, és vásárolt egy jákópapagájt, és elnevezte Alex-nek. Ez a név valójában mozaik szó(Avian Learning Experiment). A madáron kutatást kezdett folytatni, mely az állat intelligenciájára irányult.

 

 
 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Kutatás eredményeiről 1999-es összefoglalóban azt állította Pepperberg, hogy a madár ötven különböző tárgyat fel tud ismerni, és a mennyiségek között hatig tud különbséget tenni. Hét színt, öt formát ismert, tudta mit jelent a "nagyobb", "kissebb", "ugyanolyan", a "felett" és "alatt" jelentését éppen tanulta. Körülbelül 150 szót ismert, de tisztában volt a jelentésükkel is! Például mikor egy tárgyat a formájáról , színéről vagy anyagáról kérdezte, pontosan meg tudta nevezni. Ha két tárgyat kellett összehasonlítani, és egyformák voltak, azt mondta "nincs". Ha elfáradt a papagáj, és azt mondta "elmegy", de a kutató ezt rossz néven vette, azt mondta "elnézést", hogy ezzel javítsa a helyzetet. Tehát felismerte azt, hogy kellemetlen érzést váltott az emberből, illetve reagált erre! Ha azt mondta "akar banánt", de mást adtak neki, elnémult kicsit, majd újra banánt kért, vagy a másik eset, hogy megfogta a kapott tárgyat és megdobálta vele a kutatót. :-)
Kutatással kapcsolatos kérdésekre 80% ban helyes válasszal reagált. Késöbbiekben megtanulta mi az a "nulla", illetve a kimondott szó írott alakját(angolul) tanulta, melyből párat fel is ismert később. Pepperberg rendelkezett más papagájjal is, melyeken végzett hasonló kutató munkát, de azok a példányok közel sem voltak ennyire értelmesek.
Egy színes szövet labdát tartott a madár elé, és leegyszerűsített nyelven megkérdezte, hogy "milyen anyag?" A válasza "gyapjú" volt - nem mellesleg felismerte a fát, papírt, műanyagot és a fémeket is. A helyes válaszra ügyebár jutalommal szokták sarkallani az állatot. Alexnek a jutalmat kérnie is kellet, illetve meg kellett neveznie, hogy mit szeretne, különben nem jár semmi.
Egy alkalommal állatorvosnál hagyta Pepperberg a madarat, és Alex ezt mondta: "Gyere ide. Szeretlek. Elnézést. Vissza akarok menni"
Alexet egy reggel holtan találták, amely váratlan volt, ugyanis a jákópapagájok 50 évig is élhetnek. Ezt megelőző napon teljesen egészségesnek tűnt. Halálának oka ismeretlen. Előtte 2 héttel lévő fizikai teszt eredmények szerint egészséges volt. Orvos szerint genetikai okok miatt vesztette életét.
A halálát megelőző este búcsúzáskor Pepperberg kérte a madarat, hogy menjen vissza a kalitkába. Alex így reagált: "Jó vagy. Szeretlek". Pepperberg így válaszolt: "Én is szeretlek" ezek után Alex megkérdezte "Leszel holnap?" erre a válasz az volt, hogy "igen, leszek holnap".

Itt egy videó Alexről, angol nyelvtudás szükséges. Vedd figyelembe, hogy nem olyan fejlett a hangszálai, mint egy embernek. Sajnos kevés a szalonképes videó róla, ezen itt hatalmasat hibázik benne az oktató, de nem is ő a lényeg. :-)
 

Következő videón egy másik papagáj látható, itt a színfelismerési képességét mutatják be.
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noriglori 2014.06.24. 13:01:58

Nagyon érdekes volt a cikk! Nemrég olvastam egy másik bejegyzést arról, hogy a papagájoknak és a nagy becsben tartott tolmácsoknak mi köze volt egymáshoz. Azt is érdemes elolvasni:)
www.concordforditoiroda.hu/tolmacsolas-tortenete/
süti beállítások módosítása