Nikkel Blog

A blog vegyes tartalommal jelentkezik.

 

E-mail cím: nikkel.site@gmail.com

 

Ha Internet Explorert használsz, azzal kémprogramoknak hagysz nyitva kapukat, illetve nagy mértékben lassítja számítógéped, ezért erősen ajánlott leváltani azt.

Töltsd le a legújabb Mozila Firefoxot.

Friss topikok

  • noriglori: Nagyon érdekes volt a cikk! Nemrég olvastam egy másik bejegyzést arról, hogy a papagájoknak és a n... (2014.06.24. 13:01) Intelligencia - Papagáj
  • Kidgon: Köszönöm szépen ! ALAN WATT nagyon intelligens ember , mától inkább nem ülök nagyon a TV "fogság... (2012.06.27. 11:09) Az emberi psziché manipulálása - Alan Watt
  • Kinin Klay: Ez de állat! (2012.02.02. 10:22) Gömbvillám

Gömbvillám

2012.02.01. 11:55 Nikkel blog

 

A gömbvillám avagy régies nevén a matató ménkű egy kifejezetten ritka, vélhetően elektromos jelenség; a troposzférában előforduló elektromos kisülések legritkábban megfigyelt fajtája.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alapvetően egy fénylő, változatos alakú, de általában gömbszerű, a többi villámhoz képest lassú mozgású és hosszabb életű, rendszerint földközeli objektum. Létezése önmaga is hosszú ideig vita tárgyát képezte, mibenlétének és keletkezésének körülményei egyelőre még nem tisztázottak. Kutatását nehezíti, hogy laboratóriumi körülmények között való előállítása nem megoldott; ugyan a legutóbbi idők kísérletei nyomán hasonlót már sikerült létrehozni, a vélemények azonban erősen megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy ez valóban gömbvillám lett volna.Számtalan színváltozata a fehértől a sárgán és narancssárgán át a vörösig és a kékig terjed, ugyanakkor fényerejük általában gyenge, legtöbbször áttetszőek. Alakja nem feltétlenül gömb, lehet például szivar alakú is.

 

Mesterségesen legelőször Nikola Tesla hozott létre gömbvillámot 1899. december 17-én a Colorado Springs-i laboratóriumában, ahol az elektromos energia és információ vezeték nélküli továbbításán dolgozott. 

Forrás: Wikipedia

Ezen a felvételen valószínűleg gömbvillám látható. A jelenség egy viharral érkezett, bár az élet tartama meglehetősen nagy, a megfigyelt gömbvillámok általában 2-10 másodpercig élnek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása